lördag, juni 21

Utbredd oro för svensk livsmedelsförsörjning

Svenskar vet inte var maten kommer från.

Den svenska befolkningen känner oro för livsmedelsförsörjningen i framtiden.
Var tredje svensk (34 procent) känner oro för en eventuell livsmedelsbrist, och hälften av svenskarna (50 procent) har ett lågt förtroende för att den svenska livsmedelsproduktionen kan tillgodose hela befolkningens behov av mat.
Detta avslöjades 20 september när Skånemejerier presenterade resultatet av en SIFO-undersökning de beställt.

Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier, kommenterar resultaten och uttrycker sin besvikelse över det låga förtroendet för livsmedelsförsörjningen. Hon betonar vikten av att förstå livsmedelsproduktionens betydelse för Sveriges beredskap och dess roll i den gröna omställningen.

Låg kunskap påverkar förtroendet

Undersökningen visar också att varannan svensk (52 procent) har en begränsad kunskap om livsmedelsproduktionen. En siffra som ökar till 60 procent bland unga vuxna i åldern 18–29 år. Von Perglas påpekar i pressmeddelandet att det kan finnas ett samband mellan okunskapen, det låga förtroendet och den allmänna oron. Hon understryker behovet av att öka förståelsen för den svenska livsmedelsproduktionens potential, inte bara för att förse befolkningen med hälsosam mat, utan också för att skapa mervärden som miljöhänsyn, djuromsorg och lokala arbetstillfällen.

Fakta

  • 34 procent av svenskarna oroar sig för framtida livsmedelsbrist.
  • 50 procent har lågt förtroende för att svensk livsmedelsproduktion kan försörja hela befolkningen.
  • 52 procent uppger att de har liten kunskap om livsmedelsproduktionen, med en ökning till 60 procent bland unga vuxna.

Undersökningen baseras på 1008 intervjuer med den svenska allmänheten i åldern 18–84 år, genomförda mellan 20 och 26 juni 2024.



Upptäck mer från Globala Perspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.